Dit zijn de grootste misvattingen over zonne-energie en zonnepanelen

Zonne-energie is een populaire duurzame energiebron, maar er bestaan nog steeds veel misvattingen over deze technologie. Deze misvattingen kunnen mensen afschrikken van het investeren in zonnepanelen of het ondersteunen van zonne-energieprojecten. In deze blog bespreken én ontkrachten we daarom enkele van de grootste misvattingen over zonne-energie en zonnepanelen.

Misvatting 1: Zonne-energie werkt niet in een koud of bewolkt klimaat

Een van de meest voorkomende misvattingen is dat zonne-energie alleen effectief is in warme, zonnige klimaten. Dit is echter niet waar. Zonnepanelen werken op basis van licht, niet warmte. Ze kunnen zelfs efficiënter zijn bij koelere temperaturen. Landen zoals Nederland en Duitsland, die bekendstaan om hun bewolkte weer, behoren tot de wereldleiders in het gebruik van zonne-energie. Wist je dat Nederland zelfs het hoogste aantal zonnepanelen per inwoner heeft ter wereld? 

Misvatting 2: Zonnepanelen zijn te duur

Hoewel de initiële kosten voor het installeren van zonnepanelen hoog kunnen lijken, zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Bovendien is investeren in zonnepanelen een eenmalige kostenpost. Daarna profiteer je jaren van je eigen opgewekte energie. In deze blog berekenden we al eerder dat bij een investering in 12 zonnepanelen (met een levensduur van 25 jaar) je meer dan 5 keer goedkoper uit bent dan wanneer je gebruik maakt van energie uit het net. 

Bovendien zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar die de kosten verlagen. Ook voor ondernemers kan het belastingvoordeel flink oplopen door aantrekkelijke regelingen. Op de lange termijn kunnen zonnepanelen dus aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening en heb je de investering binnen enkele jaren terugverdiend.

Misvatting 3: Zonnepanelen vereisen veel onderhoud

Zonnepanelen zijn ontworpen om duurzaam en weerbestendig te zijn. Ze vereisen minimaal onderhoud, meestal alleen een periodieke reiniging om stof en vuil te verwijderen dat de efficiëntie kan verminderen. Bovendien hebben zonnepanelen een levensduur van 25 jaar en worden ze door ons geleverd en geplaatst met uitgebreide garanties. Lees hier 6 tips om de levensduur van jouw zonnepanelen-installatie te optimaliseren.

Misvatting 4: Zonnepanelen werken tijdens een stroomstoring

Het is een veel voorkomende misvatting dat zonnepanelen elektriciteit kunnen blijven leveren tijdens een stroomstoring. Zonne-energiesystemen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en worden automatisch uitgeschakeld tijdens een storing om de veiligheid van je panelen te waarborgen. Om tijdens een stroomstoring van zonne-energie te kunnen profiteren, is een batterijopslagsysteem nodig. Check hier hoe zo’n thuisbatterij werkt.

Misvatting 5: Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu

Sommige mensen denken dat de productie en afvoer van zonnepanelen slecht zijn voor het milieu. Hoewel de productie van zonnepanelen natuurlijk ook energie en materialen vereist, zijn de milieuvoordelen op lange termijn aanzienlijk. 

Zonnepanelen helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en dragen bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Deze berekeningen van Milieu Centraal laten zien dat je met 10 zonnepanelen op je dak netto 1.000 kilo CO2 per jaar bespaart. Die C02 besparing is gelijk aan de uitstoot van een benzineauto voor een rit van Wijchen naar Athene en weer terug! Bovendien verbeteren recycleprocessen voor zonnepanelen voortdurend, waardoor de impact verder wordt verminderd. 

Misvatting 6: Zonnepanelen zijn lelijk en ontsieren het dak

Hoewel schoonheid subjectief is, zijn er tegenwoordig veel esthetische opties voor zonnepanelen beschikbaar. Zo kunnen zonnepanelen tegenwoordig geleverd worden in een breed assortiment aan kleuren en zijn er zonnepanelen die lijken op traditionele dakpannen en dunne film zonnepanelen die minder opvallen. Moderne ontwerpen integreren zonnepanelen op een esthetische en onopvallende manier in het dakontwerp. Bekijk bijvoorbeeld eens dit prachtige rode panelendek of dit indrukwekkende dakvullende project.

Een totale duurzaamheidsoplossing

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over zonne-energie en zonnepanelen om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Misvattingen kunnen leiden tot onnodige zorgen en je ervan weerhouden om gebruik te maken van deze duurzame energiebron. 

Door deze misvattingen te ontkrachten, hopen we dat meer mensen de voordelen van zonne-energie erkennen en overwegen om zelf te investeren in een duurzame energievoorziening. Ben jij benieuwd naar welke duurzame totaaloplossingen wij bieden? Neem dan vooral contact op of vul het offerte formulier op de homepagina in.