Vergeet terugverdientijd: Zoveel bespaar je echt met zonnepanelen

Vaak is de eerste vraag van mensen die zonnepanelen willen kopen: “wat is de terugverdientijd?”. 

Als de elektriciteitsprijzen constant zouden zijn, zowel voor de levering als de teruglevering, en als alle opgewekte energie altijd kan worden teruggeleverd aan het net, dan is de terugverdientijd makkelijk te berekenen. Die berekenen we dan namelijk op basis van de investering in de zonnepanelen, de verwachte opbrengst in kWh per jaar, de degradatie van de panelen, onderhoudskosten en vervangingskosten van de omvormer. 

Heeft het wel zin om terugverdientijd te berekenen?

Tussen 2012 en 2023 kwamen we met deze berekeningen op een terugverdientijd van tussen de 5 en 7 jaar, met uitschieters naar 3 jaar voor grote eenvoudige installaties met een perfecte dakoriëntatie in jaren met hoge energieprijzen, tot soms meer dan 10 jaar voor bijvoorbeeld lastige daken met schaduw, toepassing van micro omvormers en zeer hoogwaardige zonnepanelen van Sunpower.

Maar heeft het nog wel zin om een terugverdientijd te berekenen? Aangezien de energieprijzen tegenwoordig moeilijk te voorspellen zijn en je op zonnige dagen niet alle opgewekte energie kan terugleveren aan het net wordt de terugverdientijd steeds lastiger te berekenen.

Zeker nu zonnepanelen installaties en huisinstallaties worden uitgebreid met slimme vraagsturing en batterijopslag, zijn zowel de investering als de opbrengsten lastiger te berekenen. En ook voor gecombineerde functies, zoals een carport met zonnepanelen, is het minder passend om in termen van terugverdientijd te rekenen. Met een carport heb je namelijk het comfort van droog en in de schaduw parkeren en dat heeft ook een waarde.

Elektriciteit voor minder dan 10 cent per kWh

Het is daarom zinvol om een andere berekening te maken dan de terugverdientijd, namelijk de elektriciteitsprijs per kWh die je gedurende de 25 levensjaren realiseert met je zonnepanelen installatie. Dit wordt ook wel de “Levelized Cost of Energy” (LCOE) genoemd, of in Nederlands, de genivelleerde energiekosten. 

Stel je investeert €5.000,- in 12 zonnepanelen van 435Wp. De geschatte jaaropbrengst is 4.650kWh. De installatie wekt in 25 jaar ongeveer 110.000kWh op (rekening houdend met 0,4% degradatie van de zonnepanelen). Voor 1 keer vervangen van de omvormer en periodiek reinigen en klein onderhoud rekenen we over de hele 25 jaar gemiddeld bijvoorbeeld €100,- per jaar. Dan is de totale investering €7.500,-. De elektriciteit die deze installatie in 25 jaar levert kost dan slechts €0,068 ofwel 6,8 cent per kWh. Vergelijk dat eens met de 37 cent die een kWh voor particulieren gemiddeld kost tegenwoordig. Dat is meer dan 5 keer zo goedkoop. Een huishouden met een gemiddeld verbruik van 290 kWh per maand bespaart zo al €1.050 per jaar.

Als het dak wat minder gunstig ligt, er veel schaduw op het dak valt, of als door netcongestie een deel van de productie niet teruggeleverd kan worden, dan zal de prijs per kWh wat hoger uitvallen, maar dan nog blijft deze vaak nog steeds onder de 10 cent per kWh.

Een lage en zekere elektriciteitsprijs met zonnepanelen

Als je graag je eigen elektriciteit thuis wil opwekken, dan is een zonnepanelen installatie een hele goede investering. Dat was al zo in 2012, en werd daarna zelfs telkens beter door de gestegen elektriciteitsprijzen en lagere prijzen voor zonnepanelen. In de toekomst blijven de elektriciteitsprijzen fluctueren en zal niet op elk moment energie teruggeleverd kunnen worden aan het net, dus de waarde van de elektriciteit is dynamisch. 

Het is dan slim om een deel van je verbruik met zonnepanelen op te wekken voor een superlage prijs die je nu al kunt berekenen voor een periode van 25 jaar. En als je het grootste deel of je hele verbruik zelf wil opwekken, dan is het slim om naast de zonnepanelen ook te investeren in een slim energiemanagement systeem en opslag waarmee je zo veel mogelijk de opgewekte stroom zelf gebruikt en dus bespaart tegen het hoge afnametarief van elektriciteit.

De prijzen van zonnepanelen zijn momenteel historisch laag, dus nu is een goed moment om te investeren. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen, energiemanagement en batterijopslag, neem dan contact met ons op.