Zonne-energie opslaan op een thuisbatterij: Zo werkt het en dit heb je eraan 

Je hebt een mooie zonnepaneleninstallatie op het dak liggen, goed bezig! Maar wat doe je met alle energie die je opwekt? En wat als je meer opwekt dan je nodig hebt? Bij 100% Zonnig begrijpen we de noodzaak van efficiënte energieopslag, daarom informeren we je in deze blog over hoe batterijopslag werkt en wat de voordelen en nadelen zijn.

Hoe werkt batterijopslag?

Een batterij systeem bestaat uit een batterij, een omvormer en een energiemeter om jouw energieopbrengst, je verbruik en opslag zo goed mogelijk te managen. Je kunt de batterij plaatsen in verschillende ruimtes zoals de schuur of je garage. 

Zo’n batterij voor je zonne-energie werkt eigenlijk als een soort mega-powerbank voor je huis. Hij vangt de zonne-energie op die je overdag hebt opgewekt en bewaart die tot het moment dat jij het nodig hebt, bijvoorbeeld als de zon ondergaat. Zo bouw je dus je eigen reservevoorraadje zonnestralen op! 

De winterdip skippen?

We horen je al denken: “Dan spaar ik in de zomer al mijn energie op en in de winter gebruik ik mijn volle batterij.” Maar zover zijn we nog niet. Een gemiddelde accu kan jouw overschot enkele dagen opslaan. Om de winter te overbruggen heb je dan een gigantische hoeveelheid batterijen nodig. Je kunt dus nog niet helemaal onafhankelijk worden van het energienet met een thuisbatterij. Het gaat er vooral om dat je je opgewekte energie efficiënter inzet op de korte termijn. 

De rol van thuisaccu’s in de afbouwende salderingsregeling

Een belangrijke reden om voor een thuisaccu te kiezen is de afbouwende salderingsregeling. In de meeste huishoudens wordt ongeveer 30% van de opgewekte zonne-energie direct verbruikt en de rest wordt teruggeleverd aan het net. Het terugleveren van overtollige opgewekte elektriciteit wordt in de toekomst een stuk minder aantrekkelijk, check deze blog voor meer informatie over de afbouw van de salderingsregeling. Door je zonne-energie op te slaan kun je het eigen verbruik verhogen van 30% naar bijvoorbeeld 75% en hoef je minder terug te leveren tegen mogelijk ongunstige tarieven.

Handelen met elektriciteit: word een echte pro

Daarnaast biedt een thuisaccu mogelijkheden om elektriciteit te verhandelen op basis van dynamische elektriciteitstarieven. Op momenten met lagere tarieven kun je je batterij opladen en bij hogere tarieven de opgeslagen energie gebruiken of zelfs terugleveren. Hiervoor wordt het energiemanagement systeem van de batterij gekoppeld aan de vooraf bekend gemaakte elektriciteitsprijzen. Bedenk wel dat de levensduur van de accu korter kan worden, doordat de accu vaker opgeladen en ontladen gaat worden als er veel wordt gehandeld in elektriciteit.

Het belang van thuisopslag voor overbelasting van het net

Een ander voordeel van energieopslag is jouw groeiende onafhankelijkheid van problemen in het elektriciteitsnet. In gebieden waar veel zonnepanelen geplaatst zijn kan het voorkomen dat door spanningsopdrijving in het net de omvormer bij veel zoninstraling uitschakelt. Met thuisopslag kun je dit probleem enorm verkleinen door op momenten met veel zon een deel in de batterij op te slaan, waardoor de omvormer gewoon blijft functioneren.

Een waardevolle investering?

Een thuisbatterij kost momenteel compleet geïnstalleerd tussen de €750,- en €1000,-  per kWh. Omdat je nu nog mag salderen verdien je nog niets aan het maximaliseren van het eigen verbruik, maar vanaf 2025 zal je elk jaar wat meer gaan verdienen met de batterij. Voor een woning met 4.000kWh opwek per jaar en een batterij van 5kWh kan dat oplopen tot €350,- per jaar.

En als je bij jou in de wijk veel last hebt van een uitvallende omvormers in de zomer, kun je wel meer je opgewekte energie benutten. Als je met bijvoorbeeld 4.000kWh opwek in de zomermaanden 10% meer kunt opwekken op de zonnige dagen, dan verdien je met een tarief van €0,35/kWh per jaar €140,- extra.

Waar je nu al wel aan kan verdienen zijn dynamische elektriciteitstarieven. Hierbij is het tarief elk uur verschillend, afhankelijk van vraag en aanbod. De tarieven van elke dag worden de dag ervoor bekendgemaakt, zodat de batterij op de juiste momenten kan ontladen en opladen. Het is erg lastig om de inkomsten uit deze handel te berekenen. We zien in diverse berekeningen voor een batterij van 5kWh in bovenstaand voorbeeld jaarlijkse besparingen van €35,- (CE Delft) tot wel €500 (commerciële aanbeiders van thuibatterijen).

Je verdient dus per jaar tussen grofweg €250,- en €990,- met een batterij van 5kWh. Dat is een enorme bandbreedte. De uiteindelijke besparing zal daartussenin liggen. Als we uitgaan van €500,- per jaar, is de terugverdientijd bij een investering van €4.750,- iets minder dan 10 jaar. Bespaar je wat meer, door grote verschillen tussen de maximale en minimale dynamische prijzen, dan is de terugverdientijd automatisch korter.

De impact op het milieu

Zoals veel mensen weten gaat het produceren van batterijen niet zonder milieubelasting. De vraag naar lithium, een belangrijke grondstof die vaak wordt gebruikt voor batterijen, is fors gestegen afgelopen jaren. Deze grondstof wordt op een milieu-onvriendelijke manier verkregen. Er valt dus zeker nog een hoop winst te behalen op dit gebied. 

In bepaalde batterijen zijn ook nikkel, mangaan en kobalt verwerkt, stoffen die een nog grotere milieu-impact hebben. De meeste thuisbatterijen zijn tegenwoordig echter van het type Lithium-IJzer-Fosfaat (LiFePo), en hebben daardoor minder milieu-impact.

Aan de andere kant zorgen thuisbatterijen ook juist weer voor milieuwinst. Want zonder batterij ben je afhankelijk van vervuilende kolencentrales als je energie verbruikt op momenten dat de zon niet schijnt. Met een batterij bouw je je eigen buffer op waardoor je minder afhankelijk wordt van fossiele bronnen.

Bovendien wordt het ook steeds rendabeler om op grote schaal batterijen te recyclen, door de stijgende waarde van de grondstoffen.

Het alternatief voor batterijopslag: Energiemanagement

Met een batterij kun je het moment van beschikbaarheid van elektriciteit verplaatsen naar het moment dat je het nodig hebt, of naar een moment dat je tegen een hoog tarief kunt terugleveren. Maar er zijn ook alternatieven. Het beste alternatief voor batterijopslag is het verplaatsen van het moment van energieverbruik naar momenten met veel zoninstraling en momenten met een lage inkoopprijs. 

Als je midden op een zonnige dag de wasmachine, vaatwasser en elektrische boiler aanzet en ook je elektrische auto aan de lader zet, dan kun je mogelijk alle opwek van de zonnepanelen verbruiken, in plaats van terugleveren. 

Natuurlijk wil je dit niet elke dag handmatig uitzoeken, en daarom komen er slimme energiemanagement systemen op de markt. Deze sturen automatisch de grote verbruikers in huis aan op basis van de beschikbare hoeveelheid zonnestroom en de dynamische elektriciteitstarieven. We vertellen hier meer over in een volgende blog.

En met een Energiemanagement systeem sla je nog een slag, dit heb je namelijk ook nodig voor het slim opladen en ontladen van je batterij.

Ons advies

Als je zonnepanelen neemt, zorg er dan in ieder geval voor dat je omvormersysteem klaar is voor energiemanagement en batterijopslag. Dit doen we door een energiemeter in de meterkast te plaatsen en die aan te sluiten op de omvormer.

Wij verwachten dat de vraag naar batterijen in de loop van 2024 snel zal groeien. Het is daarom verstandig om nu al de batterij aan te schaffen om lange wachttijden te voorkomen. We verwachten namelijk niet dat batterijen snel in prijs zullen dalen, omdat in Duitsland en België al een aantal jaren een volwassen markt voor batterijopslag is ontstaan waar prijzen zijn gestabiliseerd.

Hoe bereiden we je zonnepanelen systeem voor op batterijopslag?

  • De nieuwe SolarEdge-omvormers zijn voorbereid op batterijopslag. Daar hoeven we alleen een energiemeter bij te plaatsen en aan te sluiten. Bij oudere omvormers moet ofwel een communicatiekaartje in de omvormer vervangen worden of de hele omvormer.
  • Met een Enphase micro omvormer systeem plaatsen we in plaats van de standaard IQ Gateway een “IQ Gateway Metered” met meetspoelen voor opbrengst en verbruik. En we plaatsen een grotere groepenkast om ruimte te bieden voor benodigde aardlekautomaat en Q-Relais.
  • De nieuwe generatie Goodwe omvormers zijn ‘hybride’ en voorbereid voor batterijopslag. Daar hoeven we alleen een energiemeter bij te plaatsen en aan te sluiten. Bij de huidige Goodwe omvormers zal een ‘retrofit’ omvormer bijgeplaatst moeten worden, of de oude omvormer vervangen.
  • De Huawei omvormers tot 10kW zijn reeds geschikt voor batterijopslag, hiervoor hoeft alleen een energiemeter in de meterkast geplaatst te worden.

Ontdek ons aanbod thuisbatterijen

Wil je meer weten over batterijopslag of wil je ons aanbod thuisbatterijen eens bekijken op ons Energieplein in Wijchen?

Wij helpen je graag om jouw energie-efficiëntie te verbeteren en het maximale uit je zonne-energie te halen.

Vraag direct een offerte aan op de homepage onder onze bedrijfsvideo.