6 tips om de levensduur van je zonnepanelen te maximaliseren

Zonnepanelen zijn een hele duurzame investering. Maar dat betekent niet dat je ze zomaar op je dak kunt gooien en er verder niet naar om hoeft te kijken. Om zo lang mogelijk van je zonnige investering te genieten is er enige aandacht en onderhoud nodig. Met deze 6 handige tips verleng je de levensduur en efficiëntie van jouw installatie. 

Tip 1: Een wasbeurt op zijn tijd

De aanhechting van fijnstof, bladgroen, korstmossen, uitlaatgassen en vogelpoep beïnvloeden de opbrengst van jouw zonnepanelen. Hou je zonnepanelen dus schoon en shiny! 

Om je panelen zo goed mogelijk te laten presteren is het noodzakelijk om deze met enige regelmaat te reinigen. Wij adviseren daarom eens in de 1 tot 3 jaar je zonnepanelen grondig te laten reinigen. Laat dit vooral door een professional doen, want wij gebruiken osmosewater en speciale zachte borstels, zodat het glasoppervlak en de antireflectielaag niet beschadigd raken. 

Uiteraard is dit ook afhankelijk van het type systeem en de omgevingsfactoren van jouw installatie. Denk bijvoorbeeld aan weersomstandigheden, de hoeveelheid uitlaatgassen en de begroeiing rondom je zonnepanelen. Ook de oriëntatie van je zonnepanelen heeft effect op hoe snel deze vuil worden. Zo worden panelen op een plat dak sneller vies door de kleine hellingshoek en opspattend water. Wist je dat wij elk jaar een Zonnige wasronde doen? Zijn jouw panelen toe aan een opfrisbeurt? Schrijf je dan nu in voor de wasronde van 2024, dan komen we eind april of begin mei langs en is jouw installatie weer spik en span.

Tip 2: Kies de perfecte plek

Plaats je zonnepanelen slim. Zorg dat de panelen gedurende de hele dag zoveel mogelijk zon vangen door ze op de juiste plek en in de ideale hoek te plaatsen. Let op! Dit betekent niet dat een zuidelijke oriëntatie in de zon de beste opstelling is. Tegenwoordig proberen we de opbrengsten van je panelen namelijk goed over de dag te verdelen en grote pieken te verkleinen. Om dat te bereiken kan een oost-west of zelfs noordelijke oriëntatie beter werken.

Denk bovendien goed na over op welke plek op het dak de panelen het minst onderhevig zijn aan weersomstandigheden en vuil. Onze ervaren adviseurs en installateurs kunnen je perfect helpen.

Tip 3: Kwaliteit boven kwantiteit

Goedkoop is duurkoop. Investeer in hoogwaardige zonnepanelen en omvormers om de tand des tijds te doorstaan. Wij bieden verschillende type zonnepanelen, allemaal van de hoogste kwaliteit, en helpen je graag bij het kiezen van de beste materialen die passen bij jouw situatie.

Tip 4: Wees voorbereid op moeder natuur

Zonnepanelen zijn erg sterk, maar extra bescherming tegen extreme weersomstandigheden kan geen kwaad. Zorg voor goede bevestiging en overweeg extra maatregelen zoals bliksembeveiliging. 

Tip 5: Houd de vinger aan de pols

Blijf op de hoogte van je energieproductie met slimme monitoring. Spot afwijkingen snel en handel ernaar. Dit helpt niet alleen bij het optimaliseren van je energieverbruik, maar stelt je ook op de hoogte van mogelijke mankementen, waardoor je langdurige schade of inefficiëntie voorkomt.

Tip 6: Verminder de overbelasting op het net

Met slimme omvormers, automatisch energiemanagement en een thuisbatterij zorg je ervoor dat de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, efficiënt wordt beheerd. Minder belasting betekent minder stress op het gehele systeem, inclusief de omvormer, wat kan leiden tot een langere levensduur van de installatiecomponenten. 

Bovendien verminder je met slim energiemanagement de overbelasting van het lichtnet. Batterijen zijn er namelijk niet alleen om een overschot aan zonne-energie op te slaan en deze in de avond en nacht te gebruiken, maar ook om te kunnen handelen met dynamische energieprijzen en zo bij te dragen aan het verminderen van netcongestie. Zorg ervoor dat jouw omvormer geschikt is voor het aansluiten van batterijen en plaats alvast de benodigde vermogensmeter in je meterkast. 

Door deze tips te volgen, presteren jouw zonnepanelen optimaal en maximaliseer je de levensduur van de installatie. Heb je vragen? Wij staan altijd klaar om je te helpen en te adviseren.