De afbouwende salderingsregeling: wat betekent dit voor jou?

Update: inmiddels heeft de Eerste Kamer besloten dat de salderingsregeling blijft. Lees het actuele bericht over de salderingsregeling hier.

Zonne-energie die je zelf niet verbruikt, lever je terug aan het energienet. In 2004 werd hier de salderingsregeling voor geïntroduceerd. Ideaal, want met die regeling krijgen zonnepanelenbezitters een gunstige prijs voor de stroom die ze terug leveren. Maar de overheid vindt deze extra subsidie voor zonnepaneeleigenaren niet meer nodig. Dus vanaf 2025 wordt deze regeling afgebouwd. Reden tot paniek? Nee hoor! Ook zonder salderingsregeling blijven zonnepanelen heel aantrekkelijk.

Lees hier alles over de afbouwende salderingsregeling en wat dit betekent als je al zonnepanelen bezit of als je overweegt deze aan te schaffen.

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Tot die tijd kun je dus nog 100% van je geleverde stroom salderen.Vanaf 2025 en 2026 daalt dit naar 64%. Vanaf 2027 daalt de salderingsregeling verder totdat deze naar 0% is afgebouwd in 2031.

Vanaf 2025: afbouw saldering

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, het maakt dus niet uit of je al zonnepanelen hebt of dat je ze nog gaat kopen.

In 2025 wordt het salderen afgebouwd naar 64%, dit betekent niet dat de rest van het opgewekte energie verloren gaat. De rest van de terug levering, dus (100% – 64% =) 36% van het totaal, is ook nog wel geld waard, maar niet meer zoveel als voorheen. Voor deze 36% krijg je de belastingen niet terug maar wel een ‘redelijke vergoeding’.

De regering heeft voor die ‘redelijke vergoeding’ een minimale waarde in gedachten van 80% van de kale stroomkosten. De inschatting hiervan is ongeveer €0,09 per kWh.

Energieleveranciers kunnen er ook voor kiezen om iets méér vergoeding te geven, om hiermee klanten te binden, maar veel méér dan het minimum zal dit waarschijnlijk niet zijn.

Rekenvoorbeeld: terugverdientijd bij 10 zonnepanelen

Een zonnepanelen installatie bestaande uit 10 panelen, zorgvuldig georiënteerd op het zuidoosten, belooft niet alleen een milieuvriendelijke keuze te zijn, maar ook een financieel verstandige. Met een investering van €5.500 creëer je niet alleen een groenere leefomgeving, maar ook een duurzame bron van elektriciteit voor jouw huishouden.

De verwachte opbrengst van een installatie met 10 panelen bedraagt 3.443 kWh per jaar, wat neerkomt op een aanzienlijke besparing op jouw energierekening. Met een stroomtarief van €0,35 kun je rekenen op een eerstejaarsbesparing van ongeveer €1.204,88. In het tweede jaar blijft de besparing hoog, met €1.198,85. In de daaropvolgende jaren nemen de besparingen af door de salderingsregeling, maar de installatie blijft een positief effect hebben op je financiën.

Door de afbouw van de salderingsregeling wordt rekening gehouden met een ‘redelijke vergoeding’ van €0,09 per terug geleverde kilowattuur aan het elektriciteitsnet. Dit betekent dat, zelfs na het eerste jaar, waarin je de hoogste besparing ervaart, je nog steeds een vergoeding ontvangt voor de opgewekte energie die terug wordt geleverd aan het net. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van zonne-energie als blijvende besparingsbron.

Met een terugverdientijd van slechts 5 a 6 jaar verdien je investering snel terug. Na deze periode geniet je niet alleen van gratis elektriciteit, maar draag je ook bij aan een duurzame toekomst. De levensduur van de installatie bedraagt namelijk 25 jaar, waardoor je lange periode profiteert van jouw eigen opgewekte stroom. Dit maakt de keuze voor een zonnepanelen installatie niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook een investering in een groenere en duurzamere wereld.

Je opgewekte energie tactisch inzetten

Gewoon achterover leunen en doen wat je al deed dus? Dat ook weer niet. Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het namelijk wel belangrijker om je opgewekte energie tactischer te gebruiken. Momenteel stimuleert de salderingsregeling het niet om elektriciteit efficiënt te gebruiken. Het maakt namelijk niet uit of jij je auto overdag oplaadt met zelf opgewekte zonne-energie of dit ‘s nachts doet met stroom uit het net, aangezien je je eigen stroom toch weer voordelig kan terugleveren.

Bij de afbouw van de salderingsregeling verandert dit en kun je de teveel opgewekte stroom niet meer zo rendabel terugleveren. Het wordt dan dus belangrijk om slimmer met je opgewekte stroom om te gaan zodat je niet hoeft terug te leveren.

3 handige tips om meer uit jouw zonne-energie te halen:

Zet de vaatwasser, wasmachine en droger aan op momenten dat de zon schijnt en laadt ook je auto overdag op

Stroom die je opwekt en direct zelf gebruikt is namelijk het beste voor je portemonnee. Als dit te veel gedoe oplevert, dan kan dit automatisch worden geprogrammeerd in een energiemanagement systeem

Laat je goed adviseren over hoe je zonnepanelen het beste op jouw dak gelegd kunnen worden

Voor de beste verspreiding van zonopwekking over de hele dag zorg je voor een plan op maat. Wij geven je advies gebaseerd op jouw specifieke situatie. Zo zorgen we ervoor dat jij het meeste rendement uit jouw zonnepanelen haalt.

Verdiep je ook eens in batterijopslag

Hier sla je namelijk eenvoudig overtollige zonne-energie in op voor het gebruik op momenten dat de zon minder hard schijnt en je zonnepanelen dus minder stroom produceren.

Plan een afspraak

Door veranderingen te omarmen en te blijven investeren in duurzame energie, dragen we gezamenlijk bij aan een groenere toekomst, ook in een tijd waarin regelgeving en beleid verschuiven. De afbouw van de salderingsregeling is slechts een stap op weg naar een meer duurzame en veerkrachtige energievoorziening. Samen maken we het verschil.

Toe aan goed advies op maat voor zonnepanelen op jouw dak of gewoon eens sparren over wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?