Dimensionering micro-omvormer versus

Waarom krijg je het advies om een zonnepaneel met een veel groter vermogen aan te sluiten op een micro-omvormer met een veel lager vermogen?

Veel klanten denken dat het piekvermogen van een paneel ook daadwerkelijk wordt geleverd. Echter wordt het piekvermogen bepaald in de fabriek onder standaard test condities (STC). Bij het testen van zonnepanelen onder standaard testcondities wordt gebruik gemaakt van gecontroleerde omstandigheden die specifiek zijn ontworpen om de prestaties van zonnepanelen te meten en te vergelijken. (De STC waarden van het zonnepaneel vind je op de datasheet dat bij het paneel hoort.)

Deze standaard testcondities omvatten:

  • 1000 Watt/M² zoninstraling
  • Zonnecel temperatuur van 25 graden Celcius
  • 1,5 Airmass index (luchtvervuiling)

In de praktijk zijn de omstandigheden echter vaak anders en minder ideaal. .

In Nederland is de zoninstraling op een hele mooie zomerdag hooguit 920 watt/m2. Laten we voor het gemak even afronden naar 900 watt/m2.

Als een 400 WP paneel een vermogen van 400 watt levert bij een zoninstraling van 1000 watt/m² volgt hieruit dat hij bij een zoninstraling van 900 watt/m² nog maar 360 watt vermogen levert.

Maar er zijn nog meer factoren die meespelen bij de prestatie van een zonnepaneel.

De zonnecellen gaan slechter presteren als het warmer wordt; voor iedere graad Celsius 0,39% (de temperatuurcoëfficiënt Pmax is ook te vinden op de datasheet dat bij het paneel hoort). Het ijkpunt bij de STC lag op 25 graden Celsius. Als een zonnepaneel in Nederland onder de 900 watt/m² zoninstraling ligt betekent dat het een mooie zomerdag is en dat de zonnecellen in het paneel een temperatuur van ongeveer 65 graden bereiken; 40 graden boven STC. Deze hoge temperatuur zorgt er voor dat het zonnepaneel dat 360 watt vermogen leverde nu ineens 40 x 0,39% = 15% minder vermogen levert. Van de 360 watt blijft nog 306 watt over.

Wil je een reëel beeld krijgen van wat je van een zonnepaneel mag verwachten onder normale omstandigheden?
Kijk dan eens naar de NOCT (Nominal Operating Cell Temeperature Conditions) waarden op de datasheet. Deze waardes geven een reëel beeld van de vermogens onder ‘normale’ omstandigheden i.p.v. onder standaard test condities.

Hier zien we dat het vermogen (Pmax) dat we onder ‘normale’ omstandigheden van een 400 WP paneel mogen verwachten niet hoger is dan 302 watt!

Het is dus mogelijk om zonder problemen een zonnepaneel aan te sluiten met een hoger wattagevermogen dan de micro-omvormer aankan. In dat geval kan het systeem soms een beperkte output hebben, maar dit heeft over het algemeen een verwaarloosbaar effect op de totale jaarlijkse energieopbrengst.

Wat maakt 100% Zonnig nou zo anders?

Onze focus ligt niet op het zo goedkoop mogelijk aanbieden en installeren van zonnepanelen. Wij gaan voor kwaliteit, veilig werken en een eerlijke prijs, zodat je jaren zorgeloos van je eigen energiecentrale kunt genieten.