Wat is het effect van schaduw?

In de schaduw werken zonnepanelen wel, maar brengen ze minder op dan in de volle zon. Daarom is het van belang om de panelen zo te plaatsen dat ze gedurende de hele dag zo min mogelijk in de schaduw liggen.

Beschaduwing ontstaat door diverse oorzaken. Hoge bomen in de buurt van uw dak, of omringende bebouwing, zijn voor de hand liggende schaduwbronnen. Maar ook schoorstenen, dakkapellen, hoge dakranden en dergelijke kunnen een flinke schaduw geven, waar we rekening mee moeten houden. Op een plat dak is het van belang, dat de rijen zonnepanelen voldoende afstand van elkaar hebben, zodat de ene rij niet de andere rij beschaduwt.

De werking wordt ook verminderd als een klein deel van het zonnepaneel in de schaduw ligt: daardoor wordt de hele string (keten) van cellen waar die cel in zit afgeknepen. Nu hebben de meeste panelen 3 strings, dus zal 33% van het paneel last hebben van de schaduw op die ene cel. De panelen zelf zitten ook weer in een string van panelen, waarvoor hetzelfde geldt. De hele string van dat ene beschaduwde paneel heeft dan last van de schaduw op die ene cel.

Naast het slim plaatsen van de panelen kunnen de panelen ook elk individueel geschakeld worden met power optimizers of micro omvormers. Daardoor blijft het effect van de schaduw beperkt tot die panelen waar de schaduw op valt. De overige zonnepanelen in de zon werken dan wel 100%.

Schaduwanalyse met 3D model

In de showroom van 100% ZONNIG of bij u thuis kunt u samen met een adviseur een schaduwanalyse van uw dak maken. Daarvoor gebruiken wij foto’s, onze offertesoftware met recente scherpe luchtfoto’s en we kunnen zelf een 3D model van uw woning maken met ontwerpsoftware.

Wat maakt 100% Zonnig nou zo anders?

Onze focus ligt niet op het zo goedkoop mogelijk aanbieden en installeren van zonnepanelen. Wij gaan voor kwaliteit, veilig werken en een eerlijke prijs, zodat je jaren zorgeloos van je eigen energiecentrale kunt genieten.