Hoeveel bespaar ik met zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen vragen veel mensen naar de terugverdientijd en naar het investeringsbedrag. Deze terugverdientijd wordt berekend aan de hand van de besparing op de elektriciteitsrekening per jaar, het investeringsbedrag (met de kosten van een eventuele financiering), en de verwachtte prijsstijging van energie.

Besparing op de elektriciteitsrekening

Het elektriciteitstarief voor elektriciteit uit het lichtnet is op dit moment €0,23 per kWh (kilo-watt-uur) voor kleinverbruikers. Als u zonnepanelen installeert, leveren die in een jaar tijd een bepaalde hoeveelheid kWh. Stel u zonnepanelen installeert die per jaar 3.000 kWh opwekken, dan bespaart u € 690,- op uw elektriciteitsrekening in dit jaar. Als de energieprijzen gelijk zouden blijven, levert de installatie € 6.750,- op in 10 jaar, en €16.250,- in 25 jaar.

Afbouwen van de salderingsregeling

Bovenstaand voorbeeld is gebaseerd op de huidige salderingsregeling, waarbij u voor de elke opgewekte kilowattuur hetzelfde bedrag terugkrijgt als wat u betaalt als u elektriciteit afneemt van het net.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%, tot 0% in 2031. Dus in 2023 mag u nog 91% van de opgewekte stroom salderen, in 2024 nog 82% enzovoort.

Alle opgewekte elektriciteit die gelijk wordt verbruikt hoeft u niet af te nemen van uw energieleverancier, dus die bespaart u nog tegen het gehele tarief. Alleen wat u “netto” teruglevert aan het net op elk moment, dat wordt niet meer volledig worden gesaldeerd met de energie die u afneemt van u energieleverancier.

Afgezet tegen de investering

Een systeem van 3.500 Wp, met een opbrengst in het eerste jaar van zo’n 3.000 kWh, kost compleet met installatie tussen de € 2.800,- en € 5.500,- na de BTW teruggave, afhankelijk van type panelen en omvormer, montage methode, bekabeling en aansluiting in de meterkast.

Met een opbrengst van €690,- per jaar heeft u deze investering in 4 tot 8 jaar terugverdient bij gelijkblijvende saldering. Met de afbouw van de salderingsregeling hangt het af van hoe veel u overdag gelijktijdig met het opwekken zelf verbruikt, maar in de praktijk zal het effect op de terugverdientijd hooguit een jaar zijn.

Advies over uw situatie

Bij 100% ZONNIG kunt u uw eigen verbruik, en de besparingsmogelijkheden van zonnepanelen op uw dak uitgebreid in kaart brengen. Wij geven u een gedegen advies over de mogelijkheden voor uw situatie. Komt u gerust op afspraak langs in onze showroom.

Wat maakt 100% Zonnig nou zo anders?

Onze focus ligt niet op het zo goedkoop mogelijk aanbieden en installeren van zonnepanelen. Wij gaan voor kwaliteit, veilig werken en een eerlijke prijs, zodat je jaren zorgeloos van je eigen energiecentrale kunt genieten.