Interview Loko architect Ab Hans, Lent – juli 2016
Een paar maanden geleden hebben we 21 zonnepanelen geplaatst op de nieuwe woning van architect Ab Hans. Ab tekende ook voor het ontwerp van de renovatie van de Talis woningen aan de Klaroenstraat in Nijmegen waar we 480 zonnepanelen plaatsten. We zijn benieuwd waarom hij zelf in zonnepanelen heeft geïnvesteerd en hoe hij als architect tegen zonnepanelen en duurzaamheid aankijkt. Daarom toog Marcel in juli met de elektrische bakfiets naar de woning van Ab, waar hij tevens zijn architectenbureau Loko architecten heeft gevestigd.
Waarom PV?
Ab heeft op de nieuwe woning 21 zonnepanelen van 270Wp geplaatst en de eerste reden daarvoor was het minimaliseren van de energierekening om de woonlasten te beperken. Daarnaast wil hij verantwoordelijk nemen voor de toekomst en zijn kinderen laten zien dat we zuinig moeten zijn op de aarde. Ook aan zijn opdrachtgevers wil hij het goede voorbeeld laten zien, zowel vanuit de noodzaak om te verduurzamen, als om te laten zien dat met een goed ontwerp een zonnepanelen installatie niet lelijk hoeft te zien. Op het platte dak van de woning zijn de zonnepanelen niet zichtbaar vanuit de omgeving, en er is ruimte genoeg om het hele elektriciteitsverbruik van de woning zelf op te wekken.
Wat heb je verder in de woning gedaan om te verduurzamen?
Vooral datgene wat praktisch mogelijk en haalbaar is. Bijvoorbeeld goede isolatie en 3-voudig glas gebruiken en een elektrische warmtepomp voor verwarming en warm tapwater. Het huis heeft overigens wel een gasaansluiting, omdat we graag op gas koken. Het huishoudelijke elektriciteitsverbruik is zo laag mogelijk gehouden, door bijvoorbeeld stand-by verbruik te minimaliseren en met bewegingsmelders de verlichting in sanitaire ruimtes te schakelen. Het totale verbruik is ingeschat op 4.500kWh per jaar, en dat kan met de 21 zonnepanelen worden opgewekt. Er is nog uitbreidingsmogelijkheid op het dak, voor als we in de toekomst met een elektrische auto gaan rijden.
En hoe verwerk je duurzaamheid in je werk als architect?
Op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door tappunten voor warmwater zo dicht mogelijk bij de bron (de ketel of warmtepomp) te situeren. Door bezonningsprincipes toe passen waarbij in de winter de zon naar binnen kan schijnen en zomers de zonnewarmte juist wordt geweerd uit huis. Bijvoorbeeld door het toepassen van een veranda. En proberen om rekening te houden met zonnepanelen en zonnecollectoren, door de oriëntatie en hellingshoek van daken goed te kiezen voor maximale opbrengst en zo dat het esthetisch goed past. Dan hoeven er niet gelijk zonnepanelen op, maar is het dak in ieder geval voorbereid. Op de website van Loko architecten is onder het kopje “Duurzaam Denken” meer te vinden over deze visie.
Waarom heb je gekozen voor 100% ZONNIG
Ten eerste omdat het een lokale leverancier is. Marcel Budding komt uit Lent. En verder het goede advies en de prijs van het systeem. Het resultaat is erg netjes en we zijn tevreden over het systeem. We zullen 100% ZONNIG zeker aanbevelen.