Hoe kan ik besparen?

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar zo’n 3.500 kWh. Het kWh-tarief voor elektriciteit uit het lichtnet is momenteel € 0,23 / kWh. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden per jaar € 805,- aan elektriciteitskosten betaalt. Bij stijgende energieprijzen van bijvoorbeeld 3% zal dit bedrag elk jaar toenemen. Over 10 jaar betaalt ditzelfde huishouden maar liefst € 1.050,- aan elektriciteit, over 25 jaar zal dit € 1.635,- per jaar… als u niet in eigen duurzame energie zou investeren.

Met zonnepanelen op uw dak gaat u fors besparen op uw elektriciteitsrekening. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om uw hele verbruik met zonne-energie op te wekken, heeft u in bovenstaand voorbeeld een installatie van zo’n 4.000 Wp nodig. De groene stroom die uw panelen opwekt, wordt ofwel door uw apparatuur in huis verbruikt, ofwel teruggeleverd aan het lichtnet. Uw energieleverancier betaalt u hiervoor een vergoeding die gelijk is aan de prijs die u zelf betaalt voor de elektriciteit uit het lichtnet. Deze vergoeding wordt betaald zolang u niet meer energie teruglevert dan u verbruikt. Voor alle stroom die u boven uw verbruik teruglevert krijgt u slechts € 0,06 / kWh terug, in plaats van de € 0,23 / kWh voor de rest.

Salderen

Het aftrekken van de zonnestroom van uw energierekening heet ‘salderen’, en hiertoe is elke energieleverancier wettelijk verplicht tot een maximum van 5.000 kWh per jaar. Enkele energieleveranciers, zoals Greenchoice, salderen zelfs tot 46.750 kWh volledig.

Om het voor u inzichtelijk te maken geven wij u twee rekenvoorbeelden:

Voorbeeld 1:

De familie de Jong, met twee opgroeiende kinderen is zuinig met energie. Ze schakelen apparaten die niet worden gebruikt uit, gebruiken geen wasdroger en hebben hun gloeilampen vervangen door zuinige LED verlichting. Hun jaarlijkse verbruik is 3.000 kWh, en zij betalen per jaar € 690,- aan de energieleverancier.

Met behulp van een duurzaamheidslening laat de familie een installatie aanleggen met een vermogen van 2.500 Wp, dat per jaar 2.200 kWh oplevert. Doordat de panelen overdag stroom produceren en sommige apparaten in huis overdag aanstaan, wordt in het eerste jaar 900 kWh van de groene stroom rechtstreeks door het huishouden verbruikt. De overige 1.300 kWh worden teruggeleverd aan het lichtnet. Hierdoor neemt het gezin netto nog maar (3.000 – 900 – 1.300) = 800 kWh af van de energieleverancier. Daarmee komt de elektriciteitsnota van familie de Jong na een jaar zonnestroom op 800 kWh x € 0,23 = € 184-. Een besparing van € 506,-.

Voorbeeld 2:

Familie de Vries is een gepensioneerd stel dat in een groot vrijstaand huis woont, dat van alle gemakken is voorzien. De infrarood-sauna en de jacuzzi worden regelmatig gebruikt. Het jaarlijkse verbruik is fors: 9.000 kWh, en ze verwachten dat dit vanaf het komende jaar nog hoger uit zal vallen als de vijverpartij met waterval en diverse vijverpompen klaar zal zijn. De elektriciteitsrekening bedroeg € 2.070,-.

Op het dak van de woning passen genoeg zonnepanelen voor een opbrengst van 12.000 kWh per jaar, en de familie besluit tot een diepteinvestering. Ze laat alle dakpannen vervangen door dakgeïntegreerde zonnepanelen. Daardoor levert dit huishouden niet alleen genoeg energie voor hun eigen gebruik, maar leveren in het eerste jaar netto maar liefst 3.000 kWh groene stroom extra terug aan het lichtnet, waarvoor het een bedrag van 3.000 x € 0,06 = € 180,- ontvangt.

Opgeteld bij de besparing van het complete elektriciteitsverbruik brengen de zonnepanelen dus (9.000 x € 0,23) + (3.000 x € 0,06) = € 2.250,- op in het eerste jaar.

Wat maakt 100% Zonnig nou zo anders?

Onze focus ligt niet op het zo goedkoop mogelijk aanbieden en installeren van zonnepanelen. Wij gaan voor kwaliteit, veilig werken en een eerlijke prijs, zodat je jaren zorgeloos van je eigen energiecentrale kunt genieten.