Rondom ons bedrijfspand hebben we een strook grond waar we iets nuttigs mee wilden doen. Dit voorjaar hebben we er een moestuin aangelegd. We investeerden in goede teelaarde, looppaden, zaden, planten en gereedschappen. Inmiddels genieten we van gezonde lunches uit eigen tuin, met een overvloed aan sla, komkommers en kruiden. De tomaten en wortels komen eraan, en onze collega’s nemen peultjes, bonen, bietjes en courgettes mee naar huis.
Voor onze moestuin vragen we ons niet af wat de terugverdientijd of het rendement is. We doen het om samen met collega’s bewust om te gaan met gezond eten. Daarnaast is het een prachtige plek om even pauze te nemen, gedachten te verzetten met wieden, sproeien en oogsten. Het gaat niet om de financiële waarde, maar om de voldoening van het kweken van je eigen groenten en het bereiden van een gezonde lunch.
Wat is de werkelijke waarde?
Als we zouden willen berekenen wat de groente- en fruitopbrengsten op jaarbasis zijn en wat daar de waarde van is, zouden we diep de statistieken in moeten duiken. We zouden de kosten van zaden, planten en sproeien moeten berekenen en de risico’s van slechte oogsten en verloren gewassen door konijnen, vogels, slakken en mollen in kaart moeten brengen. We zouden zelfs de uren die onze collega’s in de moestuin doorbrengen moeten evalueren. Maar dat gaan we allemaal niet doen, want we zijn geen groenteleverancier voor een supermarkt. De werkelijke waarde van onze moestuin ligt in de voldoening en de vreugde van zelfgekweekte groenten en het gezamenlijk genieten van een gezonde lunch.
12 jaar geleden, toen we begonnen met zonnepanelen, werden de meeste klanten gedreven door de wens om hun eigen energie op te wekken en minder afhankelijk te zijn van fossiele bronnen. Natuurlijk berekenden we de investering en de geschatte jaarlijkse opbrengst. We maakten inschattingen van toekomstige elektriciteitsprijzen om zo de terugverdientijd te berekenen. Maar de motivatie was meestal niet alleen financieel.
Van zelfvoorziening naar rendement
Met de enorme groei van de zonnepanelenmarkt kwamen leveranciers met prachtige beloften en garanties en werd een snelle terugverdientijd voor veel consumenten het belangrijkste of zelfs enige criterium. Het is echter veel leuker, interessanter en duurzamer om een installatie te hebben die past bij je verbruik. Een systeem dat je energieverbruik stuurt, opgewekte elektriciteit opslaat wanneer er een overschot is en zelfs de zonnepanelen uitschakelt bij een volle batterij. Een systeem dat dynamisch omgaat met energieprijzen en helpt om lokale netcongestie te verminderen.
Zo’n installatie vraagt een grotere investering, maar belast het elektriciteitsnet veel minder en levert op de lange termijn veel meer op dan een zo goedkoop mogelijke zonnepaneleninstallatie.
Net als de groenten uit onze moestuin, die niet altijd precies beschikbaar zijn op het moment dat we ze willen eten, kunnen we opgewekte energie opslaan om later te gebruiken. Het gaat niet alleen om direct financieel rendement, maar om het creëren van een duurzame toekomst waarin we zelfvoorzienend en milieubewust zijn.